Den här roboten kommer att styra ditt hem

2018-11-07 15:40  

Denna robot må vara liten och ha en oskyldig uppsyn, men detta är den nya arbetsledaren i det moderna och digitala smarta hemmet.

Ju fler smarta och uppkopplade prylar vi köper in i våra hem ökar också behovet av att kunna kontrollera dem på ett smidigt sätt. Där kommer roboten IHR (Intelligen Housekeeping Robot) in, skriver Yanko Design.

Genom att agera som en hub för flera smarta prylar styrs denna robot via en mobilapp genom direktkommandon från ägaren, sensorer och schemalagda aktioner. Är golvet smutsigt? IHR känner av det och sätter igång din robotdammsugare. Är ingen hemma en längre period? Då sätter IHR igång larmet och låser dörrar.

Läs mer: Då släpps Googles smarta högtalare Google Home i Sverige

Roboten ska också enligt designern kunna agera som en motpol till barn, interagera och uppmuntra dem vid inlärning av skoluppgifter.

Samtidigt kan du koppla kameror, högtalare, mediaspelare, fläktar etc till den lille arbetsledaren. Möjligheterna ska enligt företaget endast begränsas av vad du vill att roboten ska ha kontroll över och vilka smarta prylar du äger förstås.

Läs mer: Robotdammsugaren från Neato som svenskarna älskar

Roboten är designad av Wanheng Chen för teknikföretaget Sichuan Konka Smart Technology och vann nyligen 2018 års Red Dots designpris. Enligt designern Chen är utseendet inspirerat av en harmonisk kinesisk känsla som med sina mjuka kurvor och detaljer är menad att ge ett vänskapligt intryck.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt