Populärteknik

Den första kartan över underjorden

Geologen Ted Nield visar världens första geologiska karta från 1815. Foto: Kaianders Sempler
Detalj av William Smiths karta.
Geologen Ted Nield från Geological Society i London visar William Smiths nyrenoverade geologiska karta över England från 1815. Observera att Nordsjön kallas "The German Ocean". Foto: Kaianders Sempler

När den engelseke lantmätaren och kanalbyggaren William Smith i början av 1800-talet lade fram sina idéer om berggrundens uppbyggnad motarbetades han intensivt av nybildade Geological Society. Ja, så till den milda grad att han drevs i konkurs och tvingades tillbringa tre månader i gäldhäkte i London. I efterhand hyllas han som den moderna geologins fader.

Publicerad

Man kan tycka att den man som först av alla insåg att berggrunden under hans fötter är uppbyggd av olika lager av sediment, och att de yngsta vanligtvis ligger över de äldre, skulle hyllas av sitt lands geologer som en nydanare och hjälte. Men så icke. Att hävda att jorden var betydliget äldre än de 5 800 år biskop Ussher räknat fram med stöd av Bibeln bektaktades av många som hädelse.

William Smith kom från enkla förhållanden i Oxfordshire, men fick tidigt arbete som lantmätarbiträde vid ett av kanalbolagen i södra England. Snart hade han avancerat i graderna, och ansvarade för att projektera nya kanalers sträckningar för att göra kolgruvorna i Somerset tillgängliga för billiga transporter. Det gällde att efter landskapets förutsättningar ordna skärningar och bygga vallar, men också att hitta vattentillförsel till kanalerna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här