Den demokratiske kapitalisten

2007-11-20 14:37  

Börsmatadoren George Soros är berömd för att han sänkte det brittiska pundet i början av 1990-talet. Pengarna han då tjänade har han använt för att försöka införa ett friare samhälle i totalitära stater. I sin senaste bok berättar han om filosofin bakom sitt arbete, och hur han 2004 misslyckades med att hindra president George W Bush från att bli omvald.

I ett oföränderligt samhällevet alla sin plats, ungefär som att cellerna i våra kroppar tillhör sina givna organ. Vissa är muskelvävnad, andra tillhör lever, njurar eller är nervceller. Men det går inte att byta arbetsuppgifter.

I det öppna och föränderliga samhället är däremot allt möjligt. Här kan varje individ själv bestämma sitt öde. Allt som krävs är en smula målmedvetenhet och tur. I det öppna samhället låter man verkligheten definiera kartan och inte tvärtom.

Men det öppna samhällethotas ständigt att stelna om lögner och dogmer får ersätta fri debatt. Det är det som hänt i totalitära stater, och det är det som hotar hända om president Bush och hans "krig mot terrorismen" får hållas, hävdar miljardären, finansklipparen och filosofen George Soros. V

Men vem är han egentligen?

George Sorosföddes 1930 i Budapest. Hans far var en sekulariserad judisk jurist med ett stormigt liv bakom sig, och berättade ofta om sina äventyr för sonen. Som om hur han under första världskriget hamnat som krigsfånge i Sibirien, men lyckats fly. Tillsammans med några medfångar byggde han en flotte och seglade iväg utför närmsta flod.

Men vad han då inte visste var att alla Sibiriens floder flyter norrut. Snart befann han sig uppe i Arktis, och insåg att om han inte snarast vände om skulle han frysa ihjäl. Som tur var hade nu ryska revolutionen brutit ut, och i det allmänna kaoset lyckades pappa Soros på slingriga vägar ta sig hem till Ungern.

Unge George undervisades därför i geografi och annat nyttigt för att inte upprepa faderns misstag.

1944 ockuperades Ungern av Nazityskland, och judedeportationerna började. Pappa Soros hade emellertid i god tid försett sin familj med falska papper, och kunde rida ut nazismen utan större problem. "Tvärtom", skrev George Soros senare, "så var det en riktigt spännande tid."

Värre blev det när Ungern hamnade bakom den hermetiskt tillslutna järnridån. Men pappa Soros var en stor globalist och ivrare för världsspråket esperanto, och 1947 fick han tillstånd att skicka unge George på en esperantokongress utomlands. George begav sig omedelbart till England och skrev in sig vid London School of Economics.

En av hans lärarevar Karl Popper, filosof och företrädare för positivismen. Popper ansåg att samma vetenskapliga metoder som varit så framgångsrika inom naturvetenskaperna också skulle användas inom ekonomin och samhällsvetenskaperna. Poppers eget bidrag till det hela var teorin om falsifiering - det går aldrig att bevisa att en vetenskaplig teori är sann, men det räcker med ett enda misslyckande för att bevisa att den är falsk.

Den liberala ekonomiska teorin sa att om bara marknaden fick verka fritt skulle utbud, efterfrågan och pris komma i balans. Allt skulle sköta sig självt.

- Fullständigt fel! sa Soros. Liksom fysiken har även ekonomin och samhällsvetenskaperna sin egen osäkerhetsrelation. Fast värre. Aktörerna på marknaden är inte - som inom fysiken - döda ting, utan tänkande varelser som påverkar och härmar varandra. Resultatet blir inte balans, utan ideliga upp- och nedgångar. Det är lätt att tjäna pengar på spekulation i en "boom-and-bust"-ekonomi. Det gäller bara att vara först i kön när drevet går, och först att byta häst när det börjar gå utför.

Beväpnad med dessa idéer flyttade George Soros till USA och tog jobb som finansmäklare. Snart hade han tjänat ihop en bra slant och kunde sätta upp "Quantum fund" - en hedgefond som handlade med optioner och finansiella derivat av skilda slag, och därför kunde tjäna pengar inte bara när börsen gick upp utan också när den gick ner.

Efter ett jätteklipp 1992, då det engelska pundet tvingades till devalvering, blev Soros mångmiljardär. Vinstpengarna placerade han i "Open Society Fund" med uppgift att stödja dissidenter och främja ett öppet samhälle i framför allt Östeuropa. På 1990-talet var Soros fonder de enda som stödde kultur och nytänkande i forna Jugoslavien, och tack vare hans stöd klarade Sarajevo att hålla kontakt med omvärden när stan var belägrad under Bosnienkriget.

I dag är George Soros77 år, och kan tyckas ha spelat ut sin ekonomiska och politiska roll. Men hans "Central European University" i Budapest kommer att för lång tid framåt förse de östeuropeiska regeringskanslierna med välutbildade tjänstemän i hans anda.

Hans senaste bok, The Age of Fallibility, där han lägger ut texten om världsekonomins brister, om sin filosofi och sina tankar om det öppna samhället, är mer än läsvärd.

Några andra böcker av Soros:
The Alchemy of Finance (Simon & Schuster, 1988)
Opening the Soviet System (Weidenfeld & Nicolson, 1990)
Open Society: Reforming Global Capitalism (PublicAffairs, 2001)

EN MILJARDÄR I ÅRTAL

1930: George Soros föds som György Schwartz i Budapest.

1944: Ungern ockuperas av Nazityskland.

1945: Fred i Europa, men Ungern är besatt av sovjetiska trupper och järnridån går ner.

1947:George Soros flyr till England. Börjar på London School of Eco­nomics med Karl Popper som lärare.

1956:Reser till USA och får arbete som börsmäklare.

1973: Öppnar eget. Startar Quan­tum fund, vars värde under en tioårsperiod stiger med 3 365 procent.

1979:Börjar ge stipendier till svarta sydafrikanska studenter för att de ska kunna studera vid universitetet i Kapstaden. Stöder genom fonder dissidenter bakom järnridån. Startar också en stiftelse i Kina, som dock snart avvecklas sedan den kapats av kinesiska underrättelsetjänsten.

1980-tal: Startar nationella stiftelser i det krackelerande Sovjetunionen, i Östeuropa och på Balkan.

1990-tal:Svarta onsdagen, 16 september 1992, devalveras brittiska pundet efter att Quantum fund sålt ut 10 miljarder pund. Soros tjänar en dryg miljard dollar och startar Central European University i Prag och Budapest. Tjeckiska myndigheter stänger snart Pragavdelningen. Regimen i Makedonien känner sig oroad av Soros stora inflytande.

2001:Efter attacken mot World Trade Center proklamerar president Bush "kriget mot terrorismen".

2003:Soros hävdar i en intervju i Washington Post "att avlägsna George W Bush från presidentposten är en fråga om liv eller död".

2004: George W Bush blir omvald.

- jag var för tidigt ute, säger Soros i en kommentar.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer