Demonregissör gör kuliss av Cern

2009-02-13 15:40  
Tom Hanks, Ayelet Zurer och regissören Ron Howard vid Cern. Foto: Lionel Flusin

Efter att den stora partikelacceleratorn havererat får nu Cern hjälp av Hollywood för att återupprätta sitt goda rykte. Filmstjärnorna Tom Hanks och Ayelet Zurer besökte nyligen partikellaboratoriet för att göra reklam för filmen "Änglar och demoner", som har premiär i maj.

- Det faktum att romanen ”Änglar och demoner” är en storsäljare, som nu ska filmatiseras, ger oss en möjlighet att visa hur spännande forskningen om antimateria är, säger Cerns forskningschef Sergio Berolucci.

Och det är just antimateria som spelar huvudrollen i David Browns roman:

Tom Hanks spelar den engelske professorn Robert Langdon, specialist på religiösa symboler. Han upptäcker ett allvarligt hot den katolska kyrkan, och far till Rom för att få stopp på den tidsinställda bomb som tickar sig allt närmare en utplåning av hela Vatikanstaten.

Bakom bombhotet står den katolska kyrkans huvudfiende; det hemliga och naturvetenskapligt inriktade brödraskapet ”Illuminati”. Brödraskapet har Stulit Cernforskaren Leonardo Vetras antimateria, och lyckats tillverka bomben, som är kraftfullare än en atombomb.

Tillsamman med Leonardos dotter, den vackra Vittoria Vetra, letar Robert Langdon efter bomben i kryptor, katakomber och övergivna katedraler. Samtidigt sitter kardinalerna i konklav för att välja en ny påve …

- Forskarna vid Cern har varit synnerligen hjälpsamma med att förklara det vetenskapliga för oss, och givit oss tillträde till ett flertal otroliga platser, säger filmens regissör, Ron Howard.

Och då handlar det främst om antimaterien, som framställs i ytterst små mängder vid Cern. När antimateria och vanlig, världslig materia kommer nära varandra utplånas dess massa helt och omvandlas till pur energi. Helt enligt Einsteins formel E=m*c2.

Anders Wallerius

Mer om: Hollywood Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer