Delar av Stonehenge fanns före människan

2018-04-11 10:41  
Stonehenge Foto: TT / AP Photo / Alastair Grant

De stora stenar som utgör Stonehenge har orsakat mycket huvudbry genom åren. Varför och hur har de flyttats dit? En arkeolog har hittat bevis för att två av stenarna kan ha funnits på platsen i miljontals år.

En av teorierna om den megalitiska stensättningen Stonehenge har varit att de flera ton tunga stenarna har förflyttats från Marlborough Downs, 32 kilometer bort. Men varför flytta på stenarna, i stället för att resa dem vid sin ursprungliga plats?

Arkeologen Mike Pitts teori är att två av stenarna, hälstenen och sten 16, redan fanns vid platsen när människor bestämde sig för att resa fler stenar där och skapa det som blev Stonehenge, skriver Science Alert.

Hälstenen och sten 16 liknar inte de andra, bland annat för att de inte har formats på något medvetet sätt. Nära både hälstenen och sten 16 finns dessutom stora hål, tillräckligt stora för att rymma dem.

Det är också dessa två stenar som markerar horisonten, var solen stiger upp vid sommarsolståndet och var den stiger ner vid vintersolståndet.

Läs mer: Under ytan – utan ett enda spadtag

Har hälstenen och sten 16 faktiskt funnits på platsen långt före människan och människor senare har upptäckt vilken roll de spelar i relation till solen kan det ha bidragit till att området fått en särskild betydelse, enligt Mike Pitts. Och detta kan ha bidragit till att Stonehenge blev till.

”Allt tyder på att Stonehenge inte uppstod plötsligt efter 3 000 före vår tideräkning, utan att det växte fram långsamt över en lång tid innan”, skriver Mike Pitts i British Archaeology.

Ania Obminska

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer