Definiera kilot med Lego

2014-12-17 12:16  

Forskare har byggt en våg av Lego som visar den kommande nya definitionen av kilogram.

Idag är "kilogram" den enda grundenheten i SI-systemet som definieras av ett fysiskt föremål. Nämligen kilogramprototypen i form av en metallcylider som förvaras i Sèvres utanför Paris. Det anses dåligt av forskare som inte kan återskapa massenheten experimentellt.

Men en ny definition är på gång som förväntas bli klar 2018. Den bygger på Plancks konstant och kan realiseras i en så kallad wattvåg. Med den mäter man spänningen som induceras i en spole som är placerad i ett konstant magnetfält och dras nedåt av gravitationen. Sedan mäter man strömstyrkan som behövs för att hålla spolen helt stilla. Med hjälp av dessa data får man fram eleffekten som kan kopplas till Plancks konstant och ge ett exakt mått på massan.

Den wattvåg som krävs för en noggrann mätning är komplicerad och mycket dyr. Men nu har forskare vid några amerikanska universitet och USA:s motsvarighet till svenska SP byggt en wattvåg av Lego som vem som helst kan bygga efter instruktioner i forskningsrapporten "A LEGO Watt Balance".

Vid sidan av legobitarna behövs några magneter, ett par elektroniska kretsar, en fotodiod, två billiga lasrar och några motstånd plus en handfull andra enkla komponenter. Den totala kostnaden inklusive legobitarna är motsvarande 4 800 kronor och mätfelet för vågen uppges till högst en procent för vikter på omkring ett gram.

Målgruppen för legobygget är främst skolor som vill visa eleverna hur den kommande definitionen av kilogram kan realiseras.

Jan Melin

Mer om: Kilogram

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer