De vill bli Hawkings nya röst

2017-03-30 10:16  
Stephen Hawking, här fotad i samband med ett annat välgörenhetsprojekt, Red Nose Day. Foto: IBL

Stephen Fry, Bill Gates och rentav muppen Miss Piggy är bara några av kändisarna som provspelar för uppdraget. Fysikern själv verkar dock inte imponerad.

Skulle Stephen Hakwings föreläsningar vara desamma om de levererades av skådespelare, en svärande kändiskock eller en musikalartist? Världens kanske mest kände fysiker tappade talförmågan i samband med en trakeotomi, när läkare var tvungna att göra ett snitt i hans luftstrupe för att rädda hans förmåga att andas. Sedan 1997 har han använt speciellt utvecklade datorer från Intel och talsyntes via Speech Plus för att kunna kommunicera med omvärlden. Wired berättar historien om hur både mjukvaran och hårdvaran utvecklats genom åren.

Nu är det dock dags för en förändring. Stephen Hakwing höll nyligen en audition för hugade stjärnor som vill ge röst åt hans talsyntes. Stjärnfysikern själv verkade inte helt överväldigad av de ambitiösa försöken.

Nåja, riktigt allvarligt var det inte. Auditionen är i själva verket ett inslag i välgörenhetsprojektet Comic Relief. Men kul blev det.

Enligt sin egen hemsida är Stephen Hawking nöjd med sin röst, även om den ger honom en dialekt som andra kallat amerikansk, skotsk eller till och med skandinavsik.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer