De ska bygga kommersiell habitatmodul till ISS

2020-01-28 10:01  

Ett viktigt steg mot en kommersialiseringen av den internationella rymdstationen. Nasa ger startupbolaget Axiom Space i uppdrag att bygga en ny modul dedikerad åt privata aktörer.

Den internationella rymdstationen ISS ska expandera. Det Houston-baserade bolaget Axiom Space har fått i uppdrag av Nasa att bygga en ny modul för kommersiell verksamhet vid anläggningen.

Där ska astronauter från privata bolag kunna och bo och verka, och det ska finnas plats för kommersiella intressen som vill utföra experiment och tekniktester.

– Axioms arbete med att utveckla en kommersiell destination i rymden är ett kritiskt steg för att uppnå Nasas långsiktiga behov av träning av astronauter, vetenskaplig forskning och tekniktester, säger Nasas chef Jim Bridenstine i ett pressmeddelande.

Läs mer: Lyckat när Spacex sköt upp Falcon-raket: ”Gick helt perfekt”

Modulen ska kopplas på Node 2 (Harmony), och målsättningen är att skjuta upp den under andra halvan av 2024. Kontraktet med bolaget sträcker sig till en början i fem år, och kan komma att utökas för längre tid och fler moduler.

Axiom självt har som ambition att erbjuda resor till privata aktörer redan nästa år, och har tidigare publicerat en rad illustrationer för hur en tilläggsmodul till ISS skulle kunna se ut. De togs fram 2018 i samarbete med designern Philippe Starck.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer