De mest högupplösta bilderna av solen någonsin

2020-07-17 08:46  

En rymdsond utvecklad av den europeiska rymdorganisationen ESA och USA:s rymdfartsmyndighet NASA har tagit de mest närgångna bilderna på solen någonsin.

Sonden, kallad Solar Orbiter, skickades upp från Cape Canaveral i amerikanska Florida i februari och fullföljde sitt första varv runt solen – på 7,7 miljoner mils avstånd – förra månaden. Bilderna den skickat tillbaka till jorden har fått forskarna att jubla.

– När de första bilderna kom var min tanke: det är inte möjligt, de kan inte vara så bra, säger David Berghmans vid Belgiens kungliga observatorium.

– Vi kan redan se spår av oerhört intressanta fenomen vi inte kunnat observera i detalj förut, säger ESA-forskaren Daniel Muller.

Läs mer: Nasa skickar sond till solens korona

För första gången fotograferade sonden så kallade campfires – lägereldar – på solens yta. De små explosionerna kan vara förklaringen till att solens korona, som dess yttre atmosfär kallas, är 300 gånger varmare än själva ytan.

Den minsta lägerelden som kunnat urskiljas på bilderna är runt 40 mil bred – flera miljoner gånger mindre än de solstormar som kan ses från jorden.

Mer om: Solen ESA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer