De har lyckats skapa en form av telekinesi – med hjälp av bluetooth

2022-06-20 14:00  
Forskarna tror att rätt algoritm skulle kunna göra tekniken mer effektiv och exakt. Foto: Chinese Academy Of Sciences

Kinesiska forskare har använt hjärnvågor för att manipulera elektromagnetiska vågor. De påverkade en metayta med tankekraft.

En metayta är ett material med en ultratunn beläggning av nanopartiklar i en skräddarsydd struktur. En sådan yta kan påverka elektromagnetisk strålning och går samtidigt att programmera för en rad olika egenskaper.

Använde hjärnvågor

Det här gav en grupp kinesiska forskare en idé, att en metayta ska kunna styras med hjälp av hjärnvågor. Det skulle då kunna klassas som ett slags telekinesi.  

I sina försök lyckades forskarteamet använda hjärnvågor för att trådlöst manipulera elektromagnetisk strålning kopplade till programmerbara metaytor. Genom att använda bluetooth kunde försökspersoner ändra förhållanden på metaytan med sin tankekraft. Det skriver Interesting Engineering.

Läs mer: Individanpassad teknik mot depression: ”Ett konceptuellt nytt sätt att tänka” 

Kan användas inom sjukvården

Resultatet är imponerande, men forskarna tror att en smart algoritm skulle kunna göra tekniken mer effektiv och exakt. Tänkbara applikationsområden är enligt forskarna vårdsektorn och smarta sensorer.

Teamet, under ledning av Kinas militära universitet Air Force Engineering University samt National University of Singapore, har publicerat sin artikel, Remotely Mind-controlled Metasurface via Brainwaves, i den vetenskapliga tidskriften eLight.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer