De här hundarna kan bli piloter

2016-02-17 09:24  
Här är två av de hundar som aspirerar på att bli pilot. Foto: Oxford Scientific Films

För första gången ska en hund lära sig flyga ett riktigt plan.

I ett brittiskt experiment ska man pröva om hundar är så intelligenta att de kan lära sig flyga ett litet sportplan. De tolv hundarna som valts ut har genomgått flera tester för att undersöka deras kognitiva och problemlösande förmågor. De har också tagits upp i höga byggnader och fått åka racerbåt på Themsen för att se hur de reagerar på höjder och hög fart, skriver The Independent.

De tre hundar som klarat testerna bäst ska sedan skickas till en flygskola där de ska utbildas under tio veckor. Den som blir "kursetta" ska sedan få flyga ett plan vars ratt och kontroller modifierats så de kan skötas av en hund.

Hur det går ska avslöjas i tv-programmet "Dogs Might Fly" producerat av Oxford Scientific Films.

En som kritiserar experimentet är Stanley Coren som är professor i hundpsykologi vid University of British Columbia i Vancouver.

- Då vi knappast tror att ett tre-årigt barn kan lära sig flyga ett plan så tror jag inte heller att en hund klarar av det, säger han till The Independent.

Jan Melin

Mer om: Hundar Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer