De bygger 250 meter 60-talsjärnväg

2016-12-22 12:54  

Innan trafiken bytte sida, sågs svenska tågen glida, genom åker och äng, med snygg högersväng.

Under jullovet, 3 till 7 januari kan stora och små besökare på Tekniska museet i Stockholm få se en vy av Sommarsverige i modelljärnvägsutförande. Modellbyggare från hela landet har skapat varsin del av landskapet som ska byggas ihop i ett av museets utställningsrum.

– Landskapen är så extremt detaljerade, det ser verkligen ut som frysta ögonblicksbilder. En har byggt en djup gruva, en har en svensk småstad med klädaffär där man ser att det hänger kläder på galgar innanför fönstret.

Det säger Calle Ros-Pehrson, pressansvarig på Tekniska museet. Även tidigare år har museet ordnat den här typen av modelljärnvägsbyggen.

– Det som är lite speciellt i år är modellerna ska vara en svensk sommardag 1967 eller några år tidigare. Så man kommer bara att köra tåg som gick då. Högertrafikomläggningen blir slutpunkten, säger han.

Calle Ros-Perhson berättar också att intresset för modelljärnvägar verkar hålla i sig.

– Vi har ju en egen modelljärnväg på museet, som har funnits sen 60-talet. Det är en av de mest uppskattade delarna för både vuxna och barn.

Här hittar du alla avsnitt av Hjulkalendern.                         

Hjulkalendern

I Ny Tekniks hjuliga serie lyfter vi varje dag fram till julafton upp något kul på hjul. Har du tips på fordon som borde vara med? Mejla ada.fredelius@nyteknik.se.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer