Datorn visar hur du åldras

2014-04-14 14:29  
Med hjälp av utgångsbilden har datorn framställt bilder av den avbildade personen i olika åldar. Under dessa finns autentiska foton från samma ålder. Frisyrer och bakgrunder i datorbilderna är emellertid hämtade från originalfotona. Foto: University of Washington

Med utgångspunkt från ett foto av ett barn kan forskare visa hur personen kommer att se ut som vuxen.

Forskare vid University i Washington i USA har utvecklat en metod som kan visa hur ett barn kommer att se ut som vuxen.

Utgångspunkten för studierna har varit tusentals fotografier där forskarna identifierat hur ett ansikte förändras med stigande ålder. Det har resulterat i en datormodell som använder ett tidigt fotografi som efter analys och beräkningar automatiskt formar bilder av personens utseende i stigande åldrar.

I forskarnas rapport "Illuminiation-Aware Age progression" finns flera exempel på hur väl de lyckas.

Där visas datorbilderna bredvid äkta fotografier av de avbildade personerna i motsvarande åldrar.

Men i forskarnas bilder är bara själva ansiktet datorgenererat. Frisyrer och bakgrunder har klippts in i efterhand från de riktiga fotografierna.

Användningsområden kan vara allt från att efter lång tid kunna hitta försvunna barn till specialeffekter för filmindustrin.

 

Jan Melin

Mer om: Åldrande

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer