Datormusik på riktigt

2009-03-12 14:26  

Vad har kodknäckaren Colossus, en mekanisk räknemaskin och hemdatorn Amstrad gemensamt? <br></br>De är alla instrument i ett musikverk som ska uppföras på spioncentret Bletchley Park i England.

20 mars uruppförs ett musikverk som är datormusik i sin mest konkreta betydelse.

Det handlar inte om musik som bara genereras av datorprogrammens ettor och nollor. Istället är det maskinernas egna akustiska surrande, swischande, klickande och brummande som är de främsta instrumenten.

Musikstycket heter ”Obsolete?” och är komponerat av Matthew Applegate med signaturen Pixelh8. Han är mest känd för att tidigare ha använt gamla datorer som ZX Spectrum, Commodore 64 och Game Boy för att skapa elektronmusik.

Det mest spektakulära instrumentet i det nya musikverket är en replika av den gigantiska Colossus Mark 2 som användes för kodknäckning av britterna under andra världskriget.

Den fanns på Bletchley Park, det länge hemliga och legendariska högkvarteret för britternas kodknäckare där exempelvis Alan Turing verkade. Där finns den kopia av Colossus som invigdes 2007.

Idag är datormuséet The National Museum of Computing inrymt i Bletchley Park där Matthew Applegate vandrat omkring med inspelningsutrustning och samplat ljud från gamla datorer, räknemaskiner, teleprintrar och hålkortsmaskiner.

Som rytmisk grund i Obsolete? Finns ljud från Colossus.

Men även mindre spektakulära maskiner som den mekaniska bordsräknaren Brunsviga spelar en framträdande roll.

”För tillfället är Brunsvigas additionsmaskin med sitt breda spektrum av surr och klick en favorit”, skriver Matthew Applegate på sin webbplats.

Han har även fastnat för transformatorbrummet från 60-talsdatorn Elliot 803 och fläktljudet från Digitals PDP 8.

Här är några av de 20 instrumenten i ”Obsolete?”:

Colossus Mark 2 Rebuild

BBC Micro

Atarai 800XL

Amstrad CPC464

IBM 029 Key Punsch

Brunsviga Adding Machine

PDP 11

DecTalk

ICL Line Printer

Sord M5

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer