Datorkrångel på Mars

2013-03-04 09:37  
Ombord på Curiosity finns två datorer av typ BAE RAD750 där den ena används som backup om det blir fel på den andra. Foto: BAE/Nasa

Huvuddatorn på marsroboten Curiosity har fått ett fel. Men nu har personal på jorden lyckats genomföra ett datorbyte på ett avstånd av 360 miljoner kilometer.

Onsdag 27 februari var det dags för marsroboten Curiosity att inta sin dagliga "sleep mode". Då sätts de flesta system i vila för att roboten ska kunna ladda sina batterier.

Men då upptäckte Nasas tekniker att Curiosity inte kunde försättas i viloläge. Via en simulatorkörning på jorden konstaterades att det berodde på problem med ett flashminne i robotens dator av typ BAE RAD750.

Men ombord på Curiosity finns två sådana identiska datorer och Nasas tekniker lyckades koppla bort den krånglande huvuddatorn och få igång den andra, enligt ett pressmeddelande från Nasa.

Nu ska teknikerna försöka diagnosticera minnesfelet och förhoppningsvis kunna rätta till det så Curiosity även i framtiden har en fungerande datorbackup.

De två datorerna ombord är bestyckade med processorn PowerPC 750 som körs på 200 MHz och minnena är 256 MB RAM, 2 GB flash och 256 KB EEPROM.

Jan Melin

Mer om: Nasa Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer