Datorjätten firar 100 år

2011-06-14 23:00  
IBM fick snabbt smeknamnet ”Big Blue” med loggan från 1972. Bolaget firar nu 100 år med färgfest.

Åtta horisontella ränder som tillsammans formar bokstäverna IBM. Den i dagarna 100-åriga datorjätten International Business Machines - IBM har haft samma logga sedan år 1972.

<p>Det var då som de tidigare solida versalerna gjordes luftiga och i blått. Färgen var ny och gav snabbt upphov till företagets smeknamn "Big Blue". Tanken var att lyfta fram att företaget präglas av dynamik och snabbhet. </p> <p>Bakom uppiffningen låg den världsberömda amerikanska designern Paul Rand. Han hade även tagit fram den tidigare logotypen från år 1956. Det var då det stabila typsnittet City Medium fick ersätta det lite rangligare Beton Bold.

Allt för att förmedla att företaget blivit solitt och stod på en stadig grund.</p> <p>Jubileumsåret 2011 till ära har en färgglad och festlig 100-års logga skapats.

Men företagets logotyp har inte alltid bestått av versaler. År 1924, då företaget bytte namn från CTR, Computing Tabulating Recording, till International Business Machine, formade orden en jordglob. </p>

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Ingenjör IBM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer