Därför väsnas motorcykeln mer

2013-10-24 07:39  

TEKNIKFRÅGAN. Moppen är tystare än bågen. Ny Tekniks läsare reder ut orsakerna.

Läsarfråga:

Varför har bilar och mopeder bra ljuddämpning medan motorcyklar är extremt högljudda?

Kalle Lindberg

 

Svar:

Olika motorcyklar låter olika. Ju färre cylindrar desto lägre frekvens i ljudvågen. En enstånka (encylindrig fyrtaktare) låter ofta mycket mer aggressivt än en fyrcylindrig sporthoj som har ett högt vinande ljud.

Dock har enstånkor en tendens att eftertända vilken hörs som kraftiga smällar när motorcyklisten släpper på gasen. Generellt sätt så låter en större motor mer än en liten eftersom explosionen helt enkelt är större, en stor kinapuff låter mer än en ett-öres smällare.

Mopeder är ofta tvåtaktare och har oftast ett expansionsutrymme i kröken på avgassystemet. Det är i viss mån även ljuddämpande. Liknande expansionsutrymmen finns på vissa fyrtaktare inom crossvärlden med samma syfte: att höja effekten och sänka ljudnivån.

Bilar har många ljuddämpare, men motorcyklar och mopeder har oftast bara en per slutrör. Dessutom varvar motorcyklar och mopeder mycket högre än bilar.

Jesper

 

Svar:

Jämför en bil med 140 hästkrafter och en motorcykel med 140 hästkrafter (vilket inte alls är ovanligt eller extremt mycket). Volymen på bilmotorn är större och behöver inte pressas lika hårt för att få ut önskad effekt. Bilen har dessutom plats för ett mycket större avgassystem med dubbla ljuddämpare där avgaserna också går fram och tillbaka ett antal gånger i ljuddämparen.

Känn på slutdämparen till en Volvo så märker du att den väger dubbelt så mycket som ett avgassystem till en motorcykel för den måste ju också vara så lätt som möjligt.

Det finns motorcyklar med väldigt bra ljuddämpning, men de är större och dämpar effekten.

Henrik

 

Läs fler svar bland läsarnas kommentarer på nyteknik.se.

 

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer