Därför vägrar makaronerna att koka

2015-03-13 08:53  
Men koka då, makaroner! Foto: Colourbox

TEKNIKFRÅGAN. Bubbelfördelning och gelatinisering. Ny Tekniks läsare förklarar varför makaronerna vägrar koka.

Läsarfråga:

Varje gång jag kokar makaroner, kokar jag upp vattnet med plattan ställd på 6 så det går rätt fort. När jag hällt i makaronerna så svalnar vattnet någon minut. När makaronerna blivit lika varma som vattnet så borde väl vattnet börja koka. Men det gör det inte utan bara sjuder. Varför då undrar jag?

/Lurifax

 

Läsarsvar:

När makaronerna hamnar i det varma vattnet börjar stärkelsen i makaronerna att gelatinisera. Vatten plus värme triggar processen. Gelatinisering av stärkelse är en endoterm process, vilket innebär att den kräver värme för att komma till stånd. Därför måste man brassa på lite extra om man vill att vattnet ska koka.

Att koka är dock inte nödvändigt, det räcker med en temperatur över cirka 70 grader för gelatinisering. Fast det tar lite längre tid. Samma fenomen uppträder vid kokning av ris och potatis.

/Peter på Kinnekulle

 

Läsarsvar:

Ångbubblor i kokande vatten uppstår i botten på en kastrull där det är som varmast. När bubblorna stiger mot ytan blir de större på grund av lägre vätsketryck högre upp i kastrullen. När de stora ångbubblorna kommer i kontakt med makaronerna fördelar sig bubblorna mot dessa och bildar många mycket små bubblor, som när de når vätskeytan resulterar i det som kan beskrivas som att vattnet sjuder.

Egentligen är det bättre att koka makaroner strax under kokpunkten, för att därmed spara energi! Resultatet blir ändå detsamma...

/Åke B

 

Här hittar du många fler svar hittar du bland läsarkommentarerna.

 

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Makaronerna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer