Därför tappar datorn orken

2013-10-09 07:34  

TEKNIKFRÅGAN. Register, virusskydd och kylpasta. Ny Tekniks läsare förklarar varför datorn blir långsam med tiden.

Läsarfråga:

Vad är det som gör en dator långsam med tiden? Slits hårdvaran?

Varken defragmentering, städning eller ens ominstallation av Windows hjälper nämnvärt för att förbättra en gammal dators prestanda. Naturligtvis är nya program tyngre för datorn att jobba med. Men om man ominstallerar Windows och sedan installerarar exakt samma program så är datorn ändå mycket långsammare än när den var ny. Varför? Visst behövs lite mer RAM och så, men vad är det som kräver så mycket mer minne än tidigare, när man gör ungefär samma saker med samma program?

Joel

 

Svar:

Största problemet är Windows register, ett register på alla program och inställningar som finns på datorn. När du startar ett program så letar datorn igenom registret. Ju mer du installerar på datorn desto större blir registret, och det tar självklart längre tid att starta program.

Här är några lösningar:

  1. Använd operativsystem som inte har dessa register. Exempelvis Linux.
  2. Använd portabla program, som inte använder register och därmed inte gör registret större. De använder istället ett virtuellt register, så tyvärr startar dessa program långsammare. Men använder du ett program sällan eller bara vill prova ett program så fungerar portabla program utmärkt.
  3. Skaffa en SSD-disk. Även om registret blir stort så går det mycket snabbare att läsa och söka då.
  4. Avinstallera onödiga program så blir registret mindre och snabbare. (Men för en lekman kan det vara svårt och veta vilka program som kan tas bort och vilka som behövs.
  5. Blockera flash och reklam i webläsaren. Det gör underverk för surfande.

IT

 

Svar:

Avinstallera ditt virusprogram så skall du få se på fart. Virusprogrammen utvecklas hela tiden för att passa de senaste datorerna, men äldre datorer klarar inte de allt mer omfattande uppgifterna.

Sven Hugo

 

Svar:

När kylpastan på processorn torkar kan värmen inte längre avledas snabbt. Både bärbara och stationära datorer brukar bli betydligt snabbare om man byter mot ny fräsch kylpasta.

Gör även ren fläktar samt chassit från damm med luftspray. Om du använder en dammsugare så var försiktig och noggrann.

Mikael Björk

 

 

Fler svar finns bland kommentarerna här.


 

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer