Därför skickas grönt slime till astronauterna på ISS

2019-07-26 10:48  
Astronauterna ska leka med slimet och spela in videofilmer för att visa ut det beter sig i mikrogravitation. Som bärraket används en Falcon 9 från Space X. Foto: Nasa/Space X

En raket kommer lastad med en fotboll, grönt slime och en bioprinter. Det är innehållet som sticker ut när Space X Dragon i dag bordar den internationella rymdstationen.

Vid midnatt natten till torsdag svensk tid den här veckan sköts raketen Falcon 9 från Space X upp i rymden. På raketen fanns kapseln Dragon med målet att under fredagen nå fram till den internationella rymdstationen, ISS.

Kapseln är fylld med olika typer av gods och mat till de sex astronauterna som finns ombord på rymdstationen. Det som sticker ut den här gången är en påse full med grönt slime från Nickelodeon och en fotboll från Adidas. Det skriver den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Ska få unga intresserade av teknik

Viacomägda Nickelodeons slimeförsändelse är en del i kanalens strävan att få fler unga att intressera sig för vetenskap och teknik. Astronauterna ska leka med produkten och spela in videofilmer för att visa ut slimet beter sig i mikrogravitation.

Adidasbollen är med för att astronauterna ska observera och mäta bollens rörelse som ska förbättra kunskapen om fritt flygande föremål i mikrogravitation. Enligt NASA kan detta bidra till bättre design och användning av fritt flygande föremål som små robotar i rymdskepp.

Bioprinter skickas med

Förutom fotbollen och det gröna slimet får astronauterna även en så kallad bioprinter som kan använda en persons celler för att skriva ut nya organ.

Den här typen av uppskjutningar har blivit standard för Space X. Det är 18:e gången resan till ISS genomförs i samarbete med NASA. Space X Dragon ska vara dockad på rymdstationen i fyra veckor före hemfärden startar. Då fylld med skräp och forskningsmaterial.

Per Danielson

Mer om: ISS Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer