Därför ska du inte lägga matlådan i diskmaskinen

2018-08-09 11:40  
Foto: alon harel / Alamy

Värmer du din mat direkt i matlådan och lägger den sedan i diskmaskinen? Sluta genast med det.

Att värma sin matlåda i micron eller diska den i diskmaskinen kan ge skadliga konsekvenser, enligt en ny studie publicerad i American Academy of Pediatrics, AAP, det skriver Digital Trends.

Du har säkert hört det förr, att värma plast i micron är inte något att rekommendera. Det gäller även när plasten värms upp i diskmaskinen. Plastmaterialet kan släppa ut skadliga kemikalier, bland annat den vanligaste plastkemikalien BPA, Bisfenol A. Den kopplas till sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar. Den kan även orsaka skador på fertilitet, immunförsvar och kroppsfett, enligt AAP.

Läs mer: Mikroplaster kommer från vardagsprodukter

Forskarna som har utfört studien påminner föräldrar om att kemikalierna är extra skadliga för barn, eftersom de fortfarande utvecklas. Så kom ihåg att inte värma barnens mat i en plastbehållare, och låt diskmaskinen ta hand om annat material än plast.

Denna studie är gjord i USA där andra regler än i Sverige gäller. Ny Teknilk har intervjuat svenska expterter och frågat hur det står till med livsmedel i kontakt med plast i Sverige. Artikeln kan du läsa här.

Ellinor Molin

Mer om: Plast Kemikalier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer