Därför såg klänningen blå eller vit ut

2017-05-04 10:31  
Foto: DPA / IBL Bildbyrå

Vit med guldränder eller blå med svarta ränder? För några år sen skälvde internet av debatt om en klännings färg, som betraktarna uppfattade helt olika.

Det var sångerskan Caitlin McNeil som drog igång 2015 års mest moderiktiga nätsnackis, när hon postade en bild på klänningen Tumblr. Frågan om vilken färg den egentligen hade plockades snabbt upp av stora medier som Business Insider och Buzzfeed. Därefter var debatten igång. Den blå-svarta klänningen uppfattades som vit med gulddetaljer av ena lägret, medan de andra såg originalfärgerna. Och olika skärminställningar kunde inte förklara fenomenet.

Nu har vetenskapen gett svar på vad som kan vara orsaken till färg-konflikten. Det rapporterar Resumé.

Om betraktaren uppfattade att bilden var tagen utomhus var det troligare att de såg klänningen som vit och guld, medan de som uppfattade bilden som tagen i inomhusbelysning var mer benägna att uppfatta den som blå och svart. Det har forskare vid Department of Psychology, New York University kommit fram till efter att ha gjort onlinestudier på cirka 13 000 personer, som svarat på frågor om hur de sett bilden. Huruvida en person tolkade ljuset som utomhus eller inomhus hade också koppling till deras dygnsrytm, där morgonmänniskor oftare tolkade bilden som tagen i dagsljus. En möjlig förklaring till det är att kvällsmänniskor får mindre dagsljus och därmed är mer inställda på inomhusbelysning.

Här kan du läsa hela forskningsartikeln i Journal of Vision.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer