Därför såg GoT:s spektakulära ”The long night” dålig ut på din tv

2019-04-30 11:01  
Karakräten Arya Stark, från serien Game of Thrones. Spelad av Maisie Williams. Foto: HBO

”The long night” har passerat. Men vad hände egentligen den där natten? Många tittare upplevde problem att se veckans omtalade avsnitt av Game of Thrones. Bilden var helt enkelt för dålig.

Veckans avsnitt av Game of Thrones har trålats ut i strömtjänsterna, S08E03 ”The long night” är ett avsnitt det kommer talas om länge. Ett på alla sätt spektakulärt avsnitt.

På sociala medier diskuteras det som vanligt kring innehållet. Men också, för en gångs skull handlar en del av diskussionerna om kvalitetsproblemen. Många upplevde nämligen stora svårigheter att se vad som hände i bild.

Har du inte sett S08E03, men ämnar att se det, så bör du sluta läsa nu. Det kan förekomma spoilers.

Hela avsnittet handlar om ett slag. Det slaget genomförs på en natt, inte så konstigt kanske, eftersom Night King ska försöka inta Winterfell och sätta stopp för livet.

Läs mer: Blade Runner utspelar sig 2019 – hur rätt hade filmen?

Hur kunde det bli så? Att det är svårt att se vad som händer i världens mest påkostade serie? I ett av de mest spektakulära avsnitten. Digital Trends hävdar att det finns tre orsaker till den dåliga bilden.

DT skriver att HBO möjligen fattade ett dåligt beslut när man valde att filma avsnittet i väldigt svagt ljus. För många var avsnittet antagligen lite väl komprimerat i bildkvaliteten när det strömmades samtidigt som många andra. En tredje grej som kan ha påverkat upplevelsen är intsällningen tittarens tv.

Vi benar ut det.

Kompressionen

Videosignalen du får ut är väldigt komprimerad, oavsett om du tittar via streamingtjänster eller om du tittar via kabel-tv. Många kanaler ska klämmas in på väldigt lite utrymme, därför krävs det att man komprimerar.

Samma sak gäller om du tittar via internet. Det krävs rejäla bredbandshastigheter för att strömma högupplöstvideo. Minskas datamängden så blir det lättare att överföra den till din tv på ett tillförlitligt sätt, då får kvaliteten ta smällen. I tv-kretsar kallas dessa artefakter för macroblockning. Det brukar visa sig genom att göra detaljer pixliga. Ett fluffigt moln kan plötsligt se ut att vara hämtat från Minecraft.

I gårdagens avsnitt upplevde många de mörka snabba scenerna från krigsfältet som suddig. Snabba scener kräver stora mängder data, när då datan komprimeras bort missas detaljerna, skrivet DT.

HBO:s vision

HBO lägger ribban högt, Game of Thrones har ju trots allt blivit en flaggskeppsserie. De samlar branschens bästa och vill återge serien så verklighetstroget som möjligt, skriver Insider. Är en scen mörk, då ska den återges så. Men det skapar uppenbarligen också problem för tittaren.

Läs mer: En miljard illegala nedladdningar av Game of Thrones

HBO valde att filma med extremt avancerade kameror i stället för att addera ljus. Bara för att återge den känsla som serieskaparna önskade.

Ett exempel: En ganska klar scen från slagfältet nära eldar kastas om fullständigt när Night King adderar en vintrig dimma. Då är det inte meningen att du ska se någonting, förrän din motståndare är precis framför dig. Tittaren ska uppleva samma som personerna på slagfältet.

Tv:n i ditt vardagsrum

I vanliga fall kan du kolla på din tv även i klart dagsljus. Kvaliteten på det du ser förändras inte, så pass kraftfulla har tv-aparaterna blivit i dag. Men om bilden på skärmen är mörk, som ”The long night” blir det svårare, särskilt om det varar ett helt avsnitt, och inte bara korta scener som passerar snabbt.

DT skriver att det är ett faktum i tv-branschen att tv-apparater får det kämpigt att reproducera innehåll med låg luminans. TV:n måste vara smart nog att använda precis rätt mängd spänning. Använder den för mycket så blir objektet i fokus för ljust och slår då ut allt runtomkring. För lite så syns det inte alls.

Det är en teknisk svår utmaning för tv-tillverkare att återge svart på ett korrekt sätt.

De tre ovanstående faktorerna tillsammans gjorde att många gick miste om detaljer i veckans avsnitt. Man kan alltid prova att justera tv:ns kontrast och ljus och se om avsnittet. Eller så sväljer man serieskaparens vision om att göra det så verkligt för tittaren som möjligt. Det skulle helt enkelt vara svårt att se vad som hände den där långa natten.

Viktor Krylmark

Mer om: HBO TV-serie

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer