Därför överröstar hårtorken industrimotorn

2013-09-19 08:21  

TEKNIKFRÅGAN. Hårtorken och potatisskalaren väsnas värre än kraftfulla industrimotorer. Läsarna förklarar varför.

Läsarfråga:

Oljudet från eldrivna hushållsapparater är ofta bedövande. Varför är kraftfulla industrimotorer ofta tystare än potatisskalaren?

Anders Wissler, ljudmiljöintresserad i Norrköping
 

Svar:

  1. Ljud är vibrationer. När utsidan på en apparat vibrerar överförs vibrationerna till luften och uppfattas som ljud. En industrimaskin är sannolikt mer stabilt byggd och överför inte lika mycket vibrationer till sitt hölje. Funktion är ju viktigare än utseende och form i industrin.
  2. Högre frekvenser ”uppfattas mycket högre” av våra öron. Ett dovt muller (låg frekvens) uppfattas inte som lika genomträngande som skränandet från hårtorken (högre frekvens).
  3. Ljudet avtar med kvadraten på avståndet till källan. Om du skulle hålla öronen lika nära en industrimotor som du håller en hårfön så skulle jämförelsen bli mer rättvis. I ett litet rum så studsar ljudet mot väggarna också.
  4. Omgivningens buller dränker ljudet. Vi uppfattar något mycket tydligare om det är helt tyst runt i kring. Om du skulle gå in en industrilokal och föna håret kanske du inte skulle höra att den var påslagen.

Mårten
 

Svar:

Våra hushållsmaskiner ska vara kompakta och billiga. Vill man ändå ha ut stor effekt så är det enklast att öka varvtalet, men det kräver någon typ av nedväxling. Fler rörliga delar bidrar till totalbullret.

Visst går det att dämpa ljudet; det finns dammsugare är ganska tysta trots sina högvarviga motorer - men de kostar ...

Peo
 

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer