Därför ogillar astronomer gräsklippare

2015-04-17 11:38  
Robotgräsklippare kan enligt astronomer störa deras radioteleskop. Foto: Alamy

Astronomer i USA vill förbjuda en ny fjärrstyrd gräsklippare.

Det amerikanska företaget Irobot som är känt för sina robotdammsugare vill nu använda sin teknik i en ny självkörande gräsklippare.

Den ska fjärrstyras via radioutrustning som placeras ut på pinnar som körs ner i marken runt gräsmattan. Lämpligt frekvensband är 6,24 - 6,74 Ghz anser Irobot då det knappast används av någon, skriver IEEE Spectrum.

Med ett viktigt undantag, skulle det visa sig.

När Irobot ansökte om att få använda det valda frekvensbandet av den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission, FCC, lästes den av forskningscentret National Radio Astronomy Observatory, NRAO, som reagerade direkt.

Frekvenserna som Irobot vill ha tillstånd för är exakt de som används av stora radioteleskop för vissa studier och enligt NRAO kan de störas av gräsklipparna, skriver astronomerna i en inlaga till FCC.

Irobot avfärdar det med att radioteleskopen oftast är placerade i öde trakter långt från gräsmattor som måste klippas. Men företaget kan gå med på att i manualen för gräsklipparna skriva in att de bara får användas i bostadsområden.

Enligt Irobot kan gräsklipparnas radioutrustning inte störa på avstånd längre än 20 kilometer.

Men NRAO vill ha en säkerhetszon på minst 88 km och begär dessutom att Irobot tilldelas ett smalare eller ett helt annat frekvensband, skriver Wired.

Nu är det upp till FCC att granska argumenten från Irobot och NRAO för att skaffa underlag för ett kommande beslut.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer