Därför klipper saxen i den schweiziska fickkniven bäst

2015-05-18 07:35  
Bästa klippet blir av en schweizisk fickkniv. Men varför? Foto: All over press

TEKNIKFRÅGAN. Varför klipper vanliga nagelsaxar sämre än den schweiziska fickkniven? Ny Tekniks läsare löser en knivig fråga.

Läsarfråga:

Jag fick av min son en liten schweizisk fickkniv att ha i handväskan. Det som fascinerar mig är den lilla saxen. Jag är högerhänt, och det är fantastiskt att hålla saxen i vänster hand och klippa naglarna utan svårighet på höger hand.

Varför fungerar inte vanliga nagelsaxar så?

/Ulla

 

Läsarsvar:

Säg att du klipper som vanligt med höger hand på vänster tumnagel. Då fungerar saxen som en plåtklipp, och det skär som är längst ifrån vänster tumnagel manövreras av det finger som är starkast. I praktiken betyder det att det skär som är närmast nageln står stilla medan det andra skäret klipper.

Flyttar du över saxen i vänster hand får du det klippande skäret närmast tummen och då behövs det inte mycket motstånd innan något vinglar till och det klipper fult.

På armékniven är bottenskäret alltid fixerat och dessutom placerat optimalt när det blir skäret som rör sig som klipper. Skillnaden märks tydligast om du har en halvtaskig nagelsax och en ny armékniv.

/Anakin

 

Läsarsvar:

Med en Victorinox-kniv klipper man genom att trycka ner tummen på skaftet, som är fjäderbelastat. Detta är betydligt enklare att göra med "fel" hand, jämfört med att använda en vanlig sax.

/Maria B

 

Läsarsvar:

I en "vanlig" sax trycks skären ihop när man klipper med den hand som saxen är menad för. Använder man andra handen måste man aktivt trycka ihop skären, och då fungerar det bra att klippa.

På fickknivskonstruktionen undviks sidotrycket på skären och den fungerar lika bra i båda händerna.

/Knappen

 

Fler svar hittar du här bland läsarkommentarerna.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

 

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.

 Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer