Därför känns snabb bil tyngre för bron

2015-06-26 08:26  
Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Varför skonas bron om jag snigelkör - fordonets vikt är ju densamma? Ny Tekniks läsare ger besked.

Läsarfråga:

Götaälvbron i Göteborg är en gammal, hårt belastad bro. Därför tillåts bussar och spårvagnar endast att köra i 15 km/h mitt uppe på bron (på broklaffen, tror jag).

Hur kommer det sig att belastningen på bron ökar med ökad hastighet på fordonen? Man kan tycka att fordonen väger lika mycket oavsett hastighet.

/Erik, Göteborg

 

Läsarsvar:

Problemet har flera delar:

  • När bilen kör i högre hastighet över bron så ökar påkänningarna marginellt på grund av kraftigare stötar i gupp och liknande. Viktigare är att amplituden på vibrationerna från fordonet ökar. Vibrationernas frekvenser påverkas också men det är hugget som stucket. Amplituden och därigenom energin i de vibrationer som uppstår påverkar sprickor, och det sliter på hållfastheten.
     
  • Den största effekten är vid en inbromsning. Då har vi dels en konstant kraftkomposant vertikalt i gravitationens riktning, till det kommer en horisontell komposant för inbromsningen. Resultanten är en stor kraft som ofta har en ogynnsam riktning och kan påverka befintliga skador dramatiskt.

/Åke Ottoson

 

Läsarsvar:

Vibrationer har redan nämnts. En svängning kan startas och öka till större amplitud ju högre hastighet, kraft. Men man måste också inse att ojämnheter och skarvar orsakar att fordonet måste lyftas upp något över skarven. ju fortare fordonet kör, ju snabbare måste fordonet lyftas upp. Det skapas då större nedåtriktad kraft ju snabbare lyftet sker, därmed högre påkänning.

/Björn B

 

Här hittar du fler svar bland läsarkommentarerna.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

 

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Teknikfrågan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer