Därför går olika kranar åt olika håll

2008-09-09 23:00  

Varför stänger man av vattnet åt höger men stereon åt vänster? Läsarna vet.

Fråga:

Härom dagen lyckades dottern starta stereon på alldeles för hög volym. I paniken som uppstod vred hon ratten åt höger, vilket normalt stänger av en vattenkran, för att sänka ljudet. Nu blev resultatet än mer öronbedövande, och det var då jag insåg att volymratten går åt ”fel” håll. Varför stänger man av vatten åt höger, men ljud åt vänster?

Håkan Wennerholm

Svar:

Sedan urminnes tider har man betraktat solens gång som den rätta och gudomliga riktningen. Norr om Stenbockens vändkrets går solurets skugga i högervarv, och när klockorna fick tavlor fick även visarna gå medsols.

Medsols har i tekniska sammanhang kopplats till kvaliteter som ”mer” och ”rätt”. Skruvar gängades för att få fästande eller borrande funktion när vridningen skedde i den gudomliga riktningen.

I vandringsverket för att pumpa upp vatten gick åsnan medsols – något annat hade varit en hädelse. Stenkakan fick snurra medurs, eftersom den drevs av ett urverk. Edisons glödlampa ärvde gängan från en fotogendunk, men det var logiskt att skruva i lampan medsols för att få ljus.

Volymratten på stereon går i samma riktning som solen går upp. Att få ljud i en radio är en sorts soluppgång. Fast kanske är volymratten ett minne från den skruv som bringade nålen i kontakt med kristallen i en kristallmottagare. Där var ju knäpp tyst innan halvledande kontakt uppstod.

Berätta för barnen att vattenkranens funktion är att stänga av vattnet. Då fungerar världen logiskt – i varje fall norr om Sahara. Vattenbrist är ju ett globalt dilemma, så att stänga kranen är en Gudi behaglig gärning.

Alf Ohlsson, Alafors

Svar:

Problemen med stereo- och vattenkranar kan vi utvidga till vreden för gas- och elspisar. De verkar vanligen åt motsatta håll. Dessutom startar gaskranen på högsta läge för att minska vid ”påvrid”, och vredens placering på elspisar varierar. Knappsatserna på räknare och telefoner är också omvända.

Jag vill också hänvisa till den utmärkta webbajten www.dullmen.com dit man kan rapportera åt vilket håll bagagebanden roterar på olika flyplatser.

Stefan Lagerkrans, Åkersberga

Svar:

Olikheternamellan vattenkranen och stereons volymkontroll är historiskt, ergonomiskt och kulturellt betingade.

I fallet med kranen är förklaringen i grunden samma som varför de flesta skruvar är högergängade: iskruvandet kräver oftast större vridmoment än lossandet av skruven. Eftersom de flesta människor är högerhänta, och därför kan vrida med större kraft i högervarv än i vänstervarv, är det fördelaktigast att använda högergängade skruvar.

Vattenledningskranens huvudfunktion är att stänga av flödet (vilket är det säkra normaltillståndet), inte att öppna för det. En kran med ventilkägla kräver större manöverkraft vid stängning, eftersom inflödets tryck motverkar stängningsrörelsen. Därför är det naturligt att stänga kranen år höger.

Stereons volymkontroll börjar med soluret. På norra halvklotet vandrar såväl solen som den vertikala ­pinnens skugga i högervarv. När man senare gjorde mekaniska ur med visare var det naturligt att även dessa roterade i högervarv. Man vande sig vid att medurs vridning (eller rakt åt höger) motsvarade ökande värden på den storhet skalan representerade.

Självfallet finns det undantag. På min Electrolux-spis ska rattarna till ugnen och termostatreglerade plattor vridas medurs för att ge ökad värme, medan rattarna för de ”vanliga” plattorna vrids stegvis moturs för ökad effekt.

Oavsett vilken apparat men vill manövrera (vattenkran eller stereo) är det tillrådligt att läsa dess bruksanvisning före användningen. En del apparater är så lömska att de går sönder om man vrider reglagen åt fel håll. Och då gäller inte garantin.

Bengt Sterner

Nästa fråga handlar om extremt dyra kablar till stereoapparater och liknande.

Fråga:

På diverse hemsidorkan man läsa att vissa kopplingskablar för lågnivå som säljs är ”digitalt anpassade”. Länge har jag, och säkert andra också, hört att signalkablarna från till exempel en cd spelare till en förstärkare måste ha guldpläterade kontakter med syrefri koppar i kardelerna. Skillnad påstås kunna höras om en kabel för 3 000 kronor används i stället för den simpla sladd som medföljde apparaten.

Kan någon reda ut varför ljudet eller bilden kan bli så mycket bättre? Antar att vi kan bortse från kabel­arean, eftersom det är mycket låga strömmar vi talar om.

Björn Robertsson, Helsingborg

Skicka in svar och nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Vad betyder ”digitalt anpassade”?

Nästa fråga handlar om extremt dyra kablar till stereoapparater och liknande.

Fråga:

På diverse hemsidorkan man läsa att vissa kopplingskablar för lågnivå som säljs är ”digitalt anpassade”. Länge har jag, och säkert andra också, hört att signalkablarna från till exempel en cd-spelare till en förstärkare måste ha guldpläterade kontakter med syrefri koppar i kardelerna. Skillnad påstås kunna höras om en kabel för 3 000 kronor används i stället för den simpla sladd som medföljde apparaten.

Kan någon reda ut varför ljudet eller bilden kan bli så mycket bättre? Antar att vi kan bortse från kabel­arean, eftersom det är mycket låga strömmar vi talar om.

Björn Robertsson, Helsingborg

Skicka in svaroch nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer