Därför är Plutos måne röd

2016-09-15 10:40  
Med hjälp av data från rymdsonden New Horizons finns nu en förklaring till den röda fläcken på Plutos måne Charon. Foto: Nasa

Mysteriet med den röda fläcken på Plutos måne Charon verkar nu vara löst.

Det finns många olika spekulationer om den röda fläcken på Plutos måne Charon. Men nu ser det ut som den fått en vetenskaplig förklaring, skriver Nasa.

Med hjälp av bilder och mätdata från rymdsonden New Horizons som förra året passerade Pluto har astronomen Will Grundy tillsammans med kollegor vid Lowell Observatory i USA presenterat en teori som publicerats i Nature.

Förklaringen till den röda fläcken har en lång orsakskedja som börjar med att metangas strömmar ut från Pluto vars gravitation är för svag för att behålla gasen som en atmosfär. De metanmolekyler som träffar Charons extremt kalla nordpol där temperaturen kan sjunka till -257 grader Celsius fryser då till is och fångas in av köldfällan. Men det frusna metanet är färglöst och förklarar inte varför Charons nordpol är röd.

Will Grundys teori är att värmen från solljuset gör att metanmolekylerna snabbt förångas och lämnar kvar tyngre kolväten som stannar kvar på månens yta. När de bestrålas med solens ultravioletta ljus kan de bilda större molekyler av en typ som kallas Tholin. Och de är just röda.

- Rapporten från Will Grundu löser ett av de största mysterierna vi hittat på Charon, säger New Horizons chefsforskare Alan Stern i Nasas pressmeddelande.

Jan Melin

Mer om: New Horizon Pluto

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer