Därför är knappsatserna olika

2011-05-03 23:00  

Det fins historiska anledningar till att siffrorna sitter olika på datorerna och mobiltelefonerna.

Fråga:

Det numeriska tangentbordet på min dator har nummerraden 789 högst upp, medan mobiltelefonen (och banko­mater och bankdosor) börjar med 123. Varför är det så?

Arne Lahti, Linköping

Svar:

Redan på 1950-talet fanns hålkortsstansar och teletype-terminaler till datorer. Det var naturligt att använda samma knappplacering för dem som på mekaniska räknemaskiner.

I mitten av 1960-talet var det dags att införa knapptelefoner. En internationell teleorganisation – ITU eller CCITT – gjorde studier för att fastställa den bästa knappplaceringen.

Det visade sig att 123 högst upp gav snabbare nummerslagning och färre felslag än 789, så man valde 123 som standard för telefoner. Att 789 användes på räknemaskiner vägde lätt vid bedömningen. Det skulle snart finnas många gånger fler knapptelefoner än räknemaskiner, så troligen skulle räknemaskinerna få byta placering.

Kanske rätt tänkt, men 10 år senare, 1975, var världen full av miniräknare med 789-placering – de var ju en sorts räknemaskiner. Knapptelefonerna kom så sakteliga, men var fortfarande ovanliga. Däremot började dator­terminaler att dyka upp på många arbetsplatser. På den vägen är det. Telefoner använder 123, medan räknemaskiner och datorer fortfarande använder 789.

Kanske tyckte man sedan att banko­materna hörde mer ihop med telefoner än med miniräknare, trots att bank­väsendet en gång i tiden var en stor användare av räknemaskiner.

Rune Gunnarsson, Kristianstad

Svar:

Allt­sedan 1930- talet finns en standard för räknemaskiner, där tan­genterna börjar överst med 789. Valet föranleddes av räknemaskinernas mekaniska konstruktion, men placeringen har bibehållits även efter de elektroniska räknarnas introduktion.

På 1960-talet började man utveckla knappsatser för att ersätta fingerskivan i telefoner. De första försöken gick ut på att placera knapparna där fingerskivans siffror legat i vilotillstånd, alltså längs med en cirkelperiferi. Detta var varken särskilt ergonomiskt eller optimalt utrymmesutnyttjande. Då har man försökt placera dem liknande räknemaskinernas tangenter.

Under senare hälften av 1960-talet beställde CCITT en undersökning av hur vanliga människor, som aldrig kommit i kontakt med liknande apparatur, uppfattade olika placeringar av siffrorna. Det visade sig, att de flesta hade lättast att hantera dem om de placerades med 123 överst. Detta föreslogs som CCITT-standard och skickades till ett antal remissinstanser, där­ibland teletillverkare och operatörer.

Jag kom i kontakt med förslaget, när jag arbetade på L M Ericsson. Vårt remissvar blev att det var olämpligt, eftersom det redan existerade en standard för räknemaskiner och datorer. Några senila gubbar på CCITT avfärdade emellertid vår invändning som irrelevant, då de ansåg att det var så få människor som använder sådana, att det var onödigt att ta hänsyn till dem.

I dag finns det knappast någon, som inte använder räknedosa, dator, Ipad eller dylikt med ständig risk för feltryck vid skiftande användning.

Endre Sas, Älvsjö

Veckans nya frågor:

Fråga:

Ett vanligt sätt att utvinna mineraler och metaller är att bryta dem i gruvor. Men eftersom de då oftast är mekaniskt och kemiskt bundna till andra ämnen krävs det en stor insats för att separera dem. Havsvatten innehåller en hel del åtråvärda grundämnen, men i låga koncentrationer. Fördelen är att i vattnet är jonerna lösta, och det är mycket enklare att pumpa vatten än att bryta berg.

Förutom några få undantag typ Li och Na förekommer nästan ingen kommersiell utvinning av metaller på detta sätt. Varför inte?

Clas Eklund, Vaggeryd

Fråga:

Det kom tre svarfrågan om OCR-numren, men inget beskrev den matematiska algoritm som räknar ut kontrollsiffrorna. Hur går det till?

Folke Rosvall, Åkersberga

Skicka in era svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Har ni synpunkter på frågorna eller svaren? Skriv era kommentarer här under.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer