Därför är det svårare att spilla ut öl än kaffe

2014-11-28 07:39  

Här är frågan:<br/> Varför är det svårare att spilla ut öl än kaffe?<br/> Här kommer svaret.

Det finns de som ser öl som en av mänsklighetens största uppfinningar. Och bortsett från att drycken har en för många tilltalande smak, så har ölen även en annan stor fördel. En inbyggd anti spill-mekanism, skriver Gizmodo.com.

Forskare vid Princeton University upptäckte att vätskor som har en skumbaserad topp, såsom latte eller öl, verkade vara mindre skvalpningsbenägna än vanligt kaffe.

Så vad ska forskare göra om inte testa sin hypotes.

Genom en blanding av glycerol och surfaktanter skapade forskarna ett pålitligt, mätbart skum. Sen satte de glas med olika vätskor i rörelse tills innehållet började skvimpa ut.

Resultatet blev att så lite som tre millimeter skum var nog för att signifikant dämpa rörelse i glaset och förhindra spill.

Och även fast det kan vara roligt nog att testa öl- och kaffespill, så har forskningen även seriösa fördelar för exempelvis industri som hanterar vätska under högt tryck.



Följ Ny Teknik på Facebook!

Frida Sjödin

Mer om: Kaffe Öl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer