Dansk blir blir förste icke-amerikan att köra Spacex-kapsel

2022-03-25 10:57  
Färre knappar och fler skärmar blir det för Andreas Mogensen när han nästa år får köra en Crew Dragon upp till ISS. Arkivbild från en uppskjutning förra året. Foto: Nasa/AP/TT

Dansken Andreas Mogensen blir förste icke-amerikan som får ratta en Crew Dragon, kapseln från Elon Musks rymdföretag Space X.

Crew Dragon används för persontransport till och från Internationella rymdstationen (ISS), och har plötsligt fått en större och viktigare roll när västs samarbete med Ryssland nu knakar i fogarna. I ett antal år har ryska Sojuz-raketer varit stommen i trafiken till ISS.

Andreas Mogensen blev förste dansk i rymden när han åkte upp på en kort resa, tio dygn, 2015. Nästa expedition blir avsevärt längre, ett halvår med trolig början i mitten av nästa år.

Läs mer: Rymdstyrelsen ESA vill skicka upp astronauter med egna raketer

Som alla andra på den tiden åkte Mogensen 2015 med en Sojuz. Men nu blir det alltså ett modernare maskineri.

– Det glädjer mig att meddela att han nu utbildar sig för att bli den förste icke-amerikanen som kör en Crew Dragon, säger Josef Aschbacher, chef för Europeiska rymdstyrelsen (ESA), enligt ett pressmeddelande.

Sojuz-programmet har rötter i 1960-talet, medan raketerna från Spacex bygger på pekskärmar och annan toppmodern teknik som gör handhavandet väldigt annorlunda.

Läs mer: EU utmanar Spacex – ska bygga eget satellitinternet

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: SpaceX Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer