Dålig täckning drar ur mobilerna

2008-04-29 23:00  

Drar telefonerna i vissa mobilnät mer ström än andra? Jodå, svarar läsarna. Det beror på nätens signalstyrkor där man befinner sig.

I förra numretberättadeThomas Törnblom om att han upptäckt att hans fru (som har Tele2 som operatör) var tvungen att ladda sin mobiltelefon dubbelt så ofta som han (som har Telia). Det berodde inte på telefonmodellerna eller batterierna, för det blev samma resultat när han bytte sim-korten. Tele2 drog mer ström än Telia, men varför?

Läsarna har som vanligt svar.

Svar:

När mobiltelefonenbefinner sig i ett område med bra täckning och stark signal så kan telefonen vila och ta det lugnt.

Men när telefonen är i ett område med relativt dålig täckning (vilket jag antar Tele2 har vid denna specifika plats) så letar den frenetiskt efter en starkare signal. Detta kan sluka batteriet rätt snabbt, speciellt om det är en 3g-telefon.

Fredrik Eriksson

Svar:

Svaret på frågan om Tele2 drar mer ström än Telia fick jag 1994 när jag köpte min första mobiltelefon (modell större). Det är helt enkelt så att Telia har fler bas- och relästationer, vilket innebär att mobiltelefonen inte behöver ”dra på” så mycket ström för att få kontakt med närmaste anslutningspunkt.

Om frågeställaren gör samma test någonstans där han inte har någon gsm-täckning/-signal så kommer resultatet inte att skilja sig annat än beroende på batteriets kapacitet.

Stefan Håkansson

Svar:

Den som glömt stänga av sin mobiltelefon under en flygning brukar upptäcka att synden straffat sig själv genom att batteriet är slut när man landar. Det beror på att strömmen gått åt till telefonens alla fruktlösa försök att få kontakt med en basstation. Samma sak inträffar i områden med dålig täckning. Låg signalstyrka drar hårt på batteriet.

Har man fritidshus utan fast telefon någonstans ute i obygden lönar det sig att jämföra signalstyrkorna hos olika nät innan man väljer mobil­operatör.

Bertil Jonsson

Går månen upp under polarnatten? En fråga som de som bor långt norrut kanske kan besvara.

Fråga:

Norr om polcirkeln har man som bekant midnattssol på sommaren. Och på vintern finns en tid då solen aldrig visar sig över horisonten.

Men hur är det med månen? Låt oss säga att vi befinner oss på Nordpolen mitt i vintern. Går månen upp under polarnatten? Eller ligger den liksom solen under horisonten?

Eva de Smet, Prag

Här kommeren fråga om kärnkraftverkens elförsörjning:

Fråga:

År 2006 inträffade ett allvarligt missöde i Forsmarks kärnkraftverk. Ett fel i ett ställverk krävde att ett reservkraftverk skulle starta för att förse cirkulationspumparna i verket med ström. Men endast två av fyra dieselaggregat startade. Det visade sig att reservkraftsystemet var felkonstruerat. Detta gällde också ytterligare ett reservkraftverk i Forsmark och ett i Oskarshamn.

Min fråga är om man inte vid något tillfälle provkört dessa reservkraftverk? Har man levt med felaktigt byggda reservkraftverk i många år utan att veta om att de varit defekta? Om detta är riktigt, är det oerhört ansvarslöst.

Nu har man byggt om reservkraftverken. Men har man provkört dem efter ombyggnaden?

Vid missödet 2006 visade det sig, att en stor del av instrumentutrustningen slutade att fungera. Har man simulerat att ett avbrott i strömförsörjningen kan uppstå och på så sätt kontrollerat att utrustningen nu klarar en sådan situation?

Kurt Jönsson, Nynäshamn

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Skicka svar och nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik.se

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer