Dags för största smällen

2014-12-15 12:27  
Den 27 kilometer långa acceleratorn LHC har varit stängd de senaste två åren för översyn och ombyggnad. Foto: Cern

Cerns partikelaccelerator görs nu klar för dubblerad kollisionsenergi.

Förra veckan påbörjades återstarten av partikelacceleratorn Large Hadron Collider, LHC, vid Cern utanför Geneve i Schweiz. Den har varit stängd i två år för översyn och en uppgradering som ska göra den dubbelt så kraftfull som tidigare, skriver Cern på sin webbplats.

Just nu pågår arbetet med att kyla ner den 27 kilometer långa cirkelformade acceleratorn till dess arbetstemperatur på 1,9 grader över den absoluta nollpunkten som är -273,15 grader C.

I mars 2015 blir det premiär för den uppgraderade maskinen som är världens största i sitt slag och anses vara den den mest komplicerade maskin som någonsin byggts.

Då är planen att skicka protonstrålar mot varandra där man vid kollisionen räknar med att nå energinivåer på 13 000 gigaelektronvolt vilket är dubbelt så mycket som tidigare var möjligt.

- Med den nya energinivån kommer LHC öppna nya horisonter för fysiken och framtida upptäckter, säger Cerns chef Rolf Heuer i ett pressmeddelande.

Genombrott som forskarna hoppas på är bland annat att hitta spår av mörk materia, ny kunskap om antimateria, tecken på nya dimensioner och att identifiera möjliga tecken på supersymmetri, skriver Discovery.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer