Dags för flygande brandsoldater

2015-11-16 12:56  
Den propellerdrivna flygfarkosten ska bland annat användas av brandförsvaret och räddningstjänsten i Dubai. Foto: Martin Aircraft

Räddningstjänsten i Dubai ska utrusta sin personal med Jetpacks.

Nästa år får civilförsvaret i Dubai tjugo Jetpacks av typ First Responder från Martin Aircraft. De ska användas av räddningstjänsten inklusive brandförsvaret för att snabbt kunna rycka ut och rädda människor om det exempelvis brinner i Dubais skyskrapor eller andra platser med knepigt tillträde.

Enligt The Verge ska civilförsvaret testa om det är möjligt att låta en flygande räddningsarbetare leda en hel åsnekaravan med flera obemannade Jetpacks som kan transportera människor som räddas.

Andra användningsområden blir övervakning, inspektion av oljeledningar och gränskontroll, skriver Martin Aircraft.

Flygfarkosten som har plats för en person har fått det lite missvisande namnet "Jetpack" trots att den inte drivs av jetmotorer. Kraftkällan är i stället en två liters bensinmotor på 200 hästkrafter som driver två tunnelfläktar som kan ge en flyghöjd på 1 000 meter och en fart på upp till 75 km/h.

Hur mycket affären är värd har inte avslöjats med katalogpriset för en Jetpack ligger omkring motsvarande två miljoner kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer