Dags för äkta Flower Power

2014-03-12 14:08  
Elen från mossan kunde driva en radio en dryg minut och en lcd-skärm kontinuerligt. Foto: Fabienne Felder

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>Några krukor med vanlig mossa ger elenergi för att driva en radio.

Den schweiziske designern Fabienne Felder har tillsammans med biokemister från University of Cambridge i Storbritannien lyckat driva en radio med växtkraft.

Vanlig mossa planterad i tio små krukor var drivkällan där forskarna kunde utnyttja de elektroner som produceras i växternas fotosyntes.

Spänningen från mossan var 4,5 volt men om strömstyrkan finns inga uppgifter. Hur som helst räckte elektriciteten till för att hålla ljud i radion i en minut och 20 sekunder via ett batteri som laddades av mossan.

På sin webbsida skriver Fabienne Felder att andra tidigare visat hur växter kan driva små lcd-skärmar men "mossradion" påstås vara den första växtdrivna apparat som kräver mer elektricitet än dessa. När Fabienne Felder i stället för radion kopplade en lcd-skärm till sin växtgenerator räckte elektriciteten för att driva den kontinuerligt.

På Wikipedia finns information om tekniken som kallas Biological Photovoltaics, BVP, eller Photo Microbial Fuel Cells.

Lyssna på mossradion

<iframe src="//player.vimeo.com/video/83805106?color=ebebeb" width="468" height="351" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Så fungerar tekniken

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/uPNDOw041Q8?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer