Dags att säga farväl till kometlandaren Philae

2016-02-15 10:13  

Efter månader utan kontakt med kometlandaren Philae ger den tyska rymdflygstyrelsen DLR upp. ”Chanserna att få kontakt igen är praktiskt taget lika med noll”, konstaterar Stephan Ulamec på DLR.

I tio år färdades sonden Philae ombord på farkosten Rosetta. Målet var kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Hela världen jublade när sonden den 12 november 2014 blev den första någonsin att landa på en komet. Men Philae hamnade i skugga och när batterierna tog slut slutade den sända. Förhoppningen var att sonden så småningom skulle hamna i ett ljust läge där solcellerna fungerade. Så blev det också i juni, men sedan den 9 juli har DLR inte haft någon som helst kontakt med sonden. Efter sju månader av tystnad konstaterar man nu att det troligtvis är över - det är dags att säga farväl till Philae.

– Vi skickar inga kommandon längre. Chanserna att få kontakt igen är praktiskt taget lika med noll, säger Stephan Ulamec, ledare för Philaeprojektet vid DLR i ett meddelande på ESA:s hemsida.

Trots den korta livslängden hann Philae skicka mängder av data till jorden. Sonden hade också sitt eget twitterkonto.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: ESA Rosetta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer