Då skrotar Microsoft sitt Windows 10 Mobile

2019-01-22 09:25  
Lumia 650 blev Microsofts sista telefon med Windows 10 Mobile ombord. Foto: Microsoft

Nu läggs mobilversionen av Windows ner på allvar. Byt till Andoroid eller IOS, uppmanar Microsoft.

Windows 10 Mobile hade knappt landat förrän de första dödsrunorna nedtecknades i pressen. Microsoft senaste, och kanske sista, försök med ett mobilt operativsystem var ett fiasko från dag ett.

Själva operativsystemet var det inget fel på, men det fick aldrig något brett genomslag. Användarbasen minskade vilket i sin tur ledde till att apputvecklarna en efter en övergav plattformen. Microsoft själva har inte släppt någon telefon med operativsystemet sedan Lumia 650 lanserades i början av 2016, och få andra mobiltillverkare valde Windows 10 Mobile över Android.

Läs mer: Här är allt vi vet om Huawei P30 Pro

Kort sagt blev ingen speciellt förvånad när Microsoft hösten 2017 meddelade att de skulle sluta utveckla nya funktioner för Windows Mobile.

Då upphör supporten för Windows 10 Mobile

Och nu finns ett definitivt slutdatum för operativsystemet. Förra veckan meddelade Microsoft att de lägger ned supporten för Windows 10 Mobile den 10 december 2019. Efter det datumet kommer inga nya säkerhetsuppdateringar eller buggfixar - användare som håller fast vid sina Windows-telefoner gör det på egen risk.

Läs mer: ”Nokia 7.1 – Lyxkänsla för en billig penning”

”Vi rekommenderar att våra kunder byter till en enhet som kör Android eller IOS”, skriver Microsoft i en kommentar.

Därmed går nästan 20 år av Windows Mobile-historia i graven.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer