Då kan du se århundradets längsta totala månförmörkelse

2018-06-27 10:26  
”Taget i Västsverige med en coolpix P900”, hälsar Mikael Brandt – som bifogat denna fina bild på nattens himlafenomen. Foto: Mikael Brandt

I sommar kan du uppleva en ”blodmåne” och århundradets längsta, totala månförmörkelse.

(Artikeln är uppdaterad)

Seklets längsta, totala månförmörkelse inträffar den 27 juli, rapporterar Business Insider. Den kommer att vara i hela 1 timme och 43 minuter och vara synlig för dem som finns på östra halvklotet. Här ingår Europa, Afrika, Asien, Australien och Nya Zeeland.

Månförmörkelse uppstår när månen förflyttar sig in i skuggan bakom jorden, och jorden och månen ligger exakt i linje. För att det ska bli ”blodmåne”, när månen får ett blodrött sken, krävs en total månförmörkelse.

Det innebär att månen befinner sig i jordens umbra,  som saknar direkt solljus. Då kan bara rött och orange ljus, som har lång våglängd, passera genom atmosfären och träffa månen.

Läs mer: Så här kan du följa århundradets längsta månförmörkelse

Att sommarens totala månförmörkelse varar rekordlänge beror på att månen måste passera genom de centrala delarna av jordens skugga, enligt Earthsky. Vid den förra totala månförmörkelsen i början av året passerade månen söder om skuggans mitt, vilket gjorde att den blev kortare.

Läs mer: Läsarnas egna bilder på supermånen

Månförmörkelsen börjar på kvällen fredagen 27 juli

Den exakta tiden som den totala månförmörkelsen beräknas inträffa den 27 juli är klockan 19.30 UTC-tid det vill säga 21.30 svensk tid. Samma dag väntas även Mars att vara synlig med blotta ögat för jordbor.

Kort därpå, den 31 juli, befinner sig planeten nämligen ”bara” 35,8 miljoner mil bort, vilket är det närmaste Mars har varit jorden på 15 år, enligt Business Insider.

Förra århundradets, räknat från år 1901 till 2000, längsta totala månförmörkelse inträffade den 16 juli 2000 och varade i 1 timme och 47 minuter.

Ania Obminska

Mer om: Månen Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer