Cykeln varnar för faror

2014-12-16 15:12  
När kameran i bak eller radarn i fram upptäcker en fara vibrerar sadeln och handtagen. Foto: TNO

En ny cykel är försedd med elektronik som spanar både framåt och bakåt.

En forskningsorganisation i Nederländerna har presenterat en "intelligent" elcykel som förhoppningsvis ska kunna minska antalet trafikolyckor.

På den bakre stänkskärmen finns en kamera som visar vad den ser på en bildskärm monterad på styret.

- Olyckor inträffar ofta just när cyklisterna tittar bakåt eller passeras av ett fordon som kommer med hög fart, säger Maurice Kwakkernaat från Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, TNO, till Phys.org.

Nedanför styret är en radar placerad som kan upptäcka faror framifrån. Den är tillsammans med den bakåtriktade kameran kopplad till en dator som styr vibratorer placerade i sadeln och i styrets handtag. Vid sidan av att cyklisten då med känseln varnas för faror ljuder även en signal när något hinder dyker upp.

Cykeln som är en prototyp ska utvecklas vidare till en kommersiell produkt som ska vara klar 2015 till ett pris mellan motsvarande 16 000 och 30 000 kronor. Det mesta av elektroniken sägs vara hämtad från motsvarande system som används i bilindustrin.

Målgruppen är främst äldre cyklister som står för en stor del av cykelolyckorna i Nederländerna. Förra året dog 184 cyklister i trafikolyckor där 67 procent av dem var äldre än 65 år, skriver Phys.org.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt