Populärteknik

Curiositys nya bild från Mars – ser ut som mystisk port

Den här bilden togs av Mast Camera (Mastcam) ombord på Nasas Mars-rover Curiosity. Ser ut att föreställa en dörr. Men det rör sig sannolikt om erosion. Foto: Nasa
Nasas Marsrover Curiosity. Foto: Science Photo Library

Nu har Nasa släppt en bild för mänskligheten att bita i. Har Curiosity hittat en dörr på Mars?

Publicerad

Nasas Marsrover Curiosity har utforskat den röda planetens yta i över tio år – och tusentals bilder har den levererat sedan dess. Men frågan är om inte den senaste är den mest häpnadsväckande.

Föreställer den en dörr till ett dolt tempel fullt av utomjordingar? En dörr till slutbossen i ett halvsvårt äventyrsspel?

Ja, det tog inte många timmar från bildsläpp till vilda gissningar på forumet Reddit. ”Kom ihåg att spara spelet innan du går in”, skriver en användare.

Även om Nasa ännu inte har kommenterat bilden så måste vi tyvärr meddela att det med största sannolikhet inte rör sig om en bild på en ingång till ett utomjordiskt tempel.

Curiosity bestiger berg

Svaret på vad bilden föreställer är tråkigare än så. Motivet på bilden lär vara en liten klippa med naturligt ursprung.

– Det är en väldigt spännande bild, säger den brittiske geologen Neil Hodgson, som har studerat Mars geologi, till wordssidekick.com, uppger Livescience. Men jag tycker det ser ut som naturlig erosion för mig.

Grafik: Jonas Askergren

Just nu befinner sig rovern på Mount Sharp (Aeolis Mons). Ett berg på Mars som mäter över 5 400 meter från botten av Galekratern. Bilden som ser ut att föreställa en dörr togs den 7 maj av mastkameran på Curiosity. Bilden är tagen vid på en sluttning som går under namnet Greenheugh Pediment.