Copernicus in love

2011-10-18 09:37  

I sju år levde Nicolas Copernicus tillsammans med sin hushållerska innan hans chef biskopen satte stopp för förhållandet.

I de flesta biografier över Nicolaus Copernicus (1473–1543) framstår den store astronomen som en tillbakadragen och blyg man som levde i celibat i katolska kyrkans hägn i den lilla staden Frombork öster om Gdansk. Men i Polen vet man bättre. Copernicus levde i synd tillsammans med sin hushållerska, en kvinna vid namn Anne Schilling.

Copernicus mötte Anne första gången i Gdansk år 1529. Hennes far, den holländske köpmannen Arendt van der Schilling, var tillsammans med Copernicus överförmyndare för en grupp föräldralösa barn. Det sägs att Anne, som då var en gift kvinna, blev charmerad av Copernicus, och att hon snart flyttade in hos honom i hans tjänstebostad i Frombork. Vad som hände med hennes man är okänt. Kanske hade han redan lämnat henne för en annan dam.

I sju år bodde Anne hos Copernicus i egenskap av hushållerska, men sedan blev hennes situation ohållbar. Skvaller gjorde att biskop Dantyszek av Ermland såg sig tvingad av skicka ett skarpt brev till Copernicus och kräva ett slut på förhållandet.

Copernicus besvarade brevet och försökte dra ut på tiden, men biskopen envisades med sitt krav. Anne hade inget val, utan tvingades 1539 resa tillbaka till sin familjs hus i Gdansk. Huruvida de två fortsatte att mötas i hemlighet är okänt.

Efter Copernicus död 1543 skrev kanikerna vid domen i Frombork till biskopen och bad om tillstånd för Anne att komma tillbaka till staden. Men biskopen vägrade. Han motiverade sitt beslut med att ”...på samma sätt som hon satte galenskap i huvudet på Copernicus skulle hon kunna fånga en av er.”

För en tid sedan skulle ett medeltida hus på Ulica Mariacka i gamla stan i Gdansk renoveras. I källaren fann man en kista med stoftet av en kvinna. På en rutten bräda kunde man läsa årtalet 1539 och texten ”Anne Schill...”

Var det Copernicus älskade?

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer