Containrar för studenter

2010-09-14 23:00  

I hamnen i den franska staden Le Havre flyttar nu ett hundratal studenter in i ombyggda fraktcontainrar.

Det är inte bara i Uppsala som det råder en skriande brist på studentrum. Situationen är likadan i de flesta europeiska studentstäder.

Härom året togs ett radikalt initiativ i Amsterdam. I hamnen byggdes ett studentområde av inredda containrar, staplade på varandra i upp till fem våningar. Nu har idén spritt sig till Frankrike, och inför terminsstarten i september har man invigt en containerstad för studenter i hamnstaden Le Havre.

Studentcontainrarna är 12 meter långa och 2,15 meter breda, vilket ger 27 m2. De är inredda med parkettgolv, minikök, toalett och dusch. Väggarna är isolerade, fjärrvärme kopplad och från balkongen har man utsikt över havet.

Helt billigt blir inte containerboendet för studenterna. 305 euro per månad kostar det, men då ingår internetuppkoppling med wi-fi.

– Vi betalar ungefär 30 000 euro per inredd container, men då ger det dubbelt så stor bostadsyta som vi skulle ha fått om vi hade byggt konventionella studentbo­städer, säger Camille Cap, rektor vid universitetet i Le Havre.

Huruvida man får ta med sig sin container om man vill studera vidare på annan ort är okänt.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt