Concordesimulator öppen för allmänheten

2009-05-12 13:40  

En av de simulatorer som utbildade Concordepiloter har nu öppnats för allmänheten. Besökare på ett brittiskt museum kan själva uppleva hur det känns att passera ljudvallen från pilotplats i cockpit.

Att sitta bakom spakarna på en Concorde och pressa den genom ljudvallen är idag en ouppnåelig dröm för piloter och andra flygentusiaster.

Det närmaste man kan komma efter att den sista Concorden landade 26 november 2003 är att testa ett flygpass i en Concordesimulator.

Även det har tidigare varit en omöjlighet för de flesta. Men nu har en komplett simulator totalrenoverats och öppnats för allmänheten på flyg- och motormuseet Brooklands Museum i sydöstra England.

Där kan besökare sätta sig på pilotplats i cockpit och uppleva en förinspelad demonstrationsflygning inklusive start, landning och passerandet av ljudvallen.

Senare i år ska det även bli möjligt för mindre förbokade grupper att få testa simulatorn på riktigt. Men det kräver assistans av besättningsmän som själva flugit Concorde eller instruktörer som tidigare utbildat planets piloter.

Totalt byggdes bara två Concordesimulatorer som båda började användas 1975. Då kostade simulatorerna 36 miljoner kronor per styck vilket i dagens penningvärde motsvarar omkring 240 miljoner kronor.

På Brooklands Museum finns även ett av de 20 Concorde som byggdes utställt.

Det är också öppet för besökare men i planets cockpit får man bara kika in, inte sätta sig bakom ratten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer