Concorde får nytt liv

2015-09-21 12:11  

Nu planeras nya flygningar med överljudsplanet Concorde.

Club Concorde har lyckats samla in tillräckligt med kapital för att återställa ett exemplar av överlljudsplanet Concorde i flygdugligt skick och återuppta flygningarna som upphörde 2003, skriver The Telegraph.

Concordeklubben består av bland annat piloter, underhållspersonal och tekniker som har egen erfarenhet av det fransk-brittiska planet som gjorde sin första kommersiella flygning 1976.

Totalt har Club Concorde lyckats samla in motsvarande två miljarder kronor för två olika projekt.

500 miljoner av dessa ska användas för att köpa den Concorde som nu står uppställd på flygplatsen Orly i Paris. Det ska fraktas till en plattform på floden Thames i London där det ska bli en turistattraktion som bland annat ska servera mat från de menyer som erbjöds passagerarna när planet gick i reguljär trafik.

Resterande 1,5 miljarder kronor ska gå till inköp och restaurering av ytterligare en Concorde som nu finns på flygplatsen Le Bourget som även den ligger i Paris.

Om det inköpet går i lås är målsättningen att planet ska kunna komma i luften 2019, femtio år efter den första testflygningen med Concorde.

Sedan ska planet användas för gästspel på flyguppvisningar och specialevenemang med passagerare och även erbjudas för användning av företag och privat charter.

Jan Melin

Mer om: Flygplan Concorde

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer