Commodore 64 gör <br/>comeback - igen

2010-08-26 12:11  
Originalversionen av Commodore 64 som släpptes 1982.

1980-talets succédator Commodore 64 ska nu väckas till liv. Till utseendet en exakt kopia av originalet.

Många av dagens programmerare och datortekniker startade sin bana med en Commodore 64. Succédatorn från 1982 som såldes i över 20 miljoner exemplar fram till 1994 då tillverkaren konkade.

Därför finns ett stort, ofta nostalgiskt, intresse för den gamla maskinen. Genom åren har flera försök gjorts att kapitalisera denna längtan med nytillverkning av C64.

En del planer har fått skrinläggas då det varit juridiska bråk om vem som egentligen äger rättigheten till namnet Commodore.

Men företaget Commodore USA säger sig ha tillstånd att använda namnet för produkter där en dator finns inbyggd i tangentbordet, skriver The Register.

Nu säger företagets vd Barry Altman att han inom några månader ska lansera en dator som till det yttre är en exakt kopia av originalet.

– Till och med de tjocka klumpiga tangenterna som man minns så väl finns med, säger Barry Altman till The Register.

Men under skalet blir allt annorlunda i Commodore PC64 som blir det nya namnet. Originalets processor MOS 6510 med klockfrekvensen 1 MHz har ersatts av en Intel Atom D5225 på 1,8 Ghz och arbetsminnet har skalats upp från 64 KB till 4 GB.

Andra komponenter i den nya maskinen är en hårddisk på 1 TB, dvd/cd-enhet, minneskortläsare och inbyggt wifi.

Barry Altmans företag har tidigare lanserat en annan Commodore-dator. Den heter Commodore Phoenix, men likheten med originalet är egentligen bara namnet och att dator och tangentbord sitter ihop.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer