Christer Fuglesang redo för rymdpromenad

2009-08-31 07:31  

Strax för klockan tre i natt svensk tid dockade rymdfärjan Discovery med rymdstationen ISS. Enligt Nasa hade Discovery navigerat föredömligt skickligt och kunde genomföra en "silkesmjuk" dockning åtta minuter före utsatt tid.

Den vakne rymdentusiasten på jorden kunde strax före gryningen se Discovery på den svenska himlen som en ljusstark stjärna, rapporterar nyhetsbyrån TT. Det är annars ovanligt att rymdstationen kan ses från svensk horisont.

- Den såg ut som en ljusstark stjärna som rörde sig mot den uppgående solen i öster. Ändå var det mer än en ljusprick, som gav perspektiv på hur långt tekniken har kommit sedan Sputnik 1957, säger amatörastronom Nils-Erik Olsson till TT.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang gör sin andra rymdresa med Discovery. På den här resan ska han göra två så kallade rymdpromenader och utföra servicearbeten på rymdstationen.

På den svenska sajtenRymdkanalen.sepubliceras hans dagbok. Han skriver så här från den andra resdagen med Discovery.

”Det är härligt roligt att bara glida fram och sakta snurra runt i tyngdlösheten. Till och med toalettarbetet har varit enklare. Kanske både huvud och mage jobbar bättre den här gången.”

Han skriver att hela besättningen har haft häcken full med arbete, bland annat den viktiga inspektionen av Discoverys värmesköldar, och att det inte blivit så mycket rymdturistande för hans del.

Sedan katastrofen med rymdfärjan Columbia 2003 görs noggranna inspektioner på rymdfärjans värmesköldar.

”Men vid ett tillfälle tittade jag ut och såg många vackra öar. Gissade på kanske Grekland och strax därefter dök det mycket karaktäristiska Cypern upp. Någon minut senare var vi över Israel och Döda Havet. Något varv senare runt jorden såg vi Kilimanjaro.”

Discovery gör jorden runt på en och en halv timme.

Läs Nasas biografi för Christer Fuglesang här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer