Chans att se meteorskur i helgen

2017-08-11 17:01  
Perseiderna Foto: Nasa

Lördag kväll och natt dyker Perseiderna upp, en årlig återkommande skur av stjärnfall.

Skuren av stjärnfall beräknas starta lördag kväll klockan 19, och sedan pågå hela natten. Om man befinner sig på rätt plats och det är stjärnklart kan det i år gå att se omkring 110 stjärnfall i timmen, enligt Instiutet för rymdfysik i Kiruna. Lokalt i Sverige är troligare att få se mellan 40 och 60 stjärnfall i timmen.

– I år har vi problemet att månen kommer att stiga ovanför horisonten klockan 22.20 i Sverige och vid sin tipp vara 80 procent belyst av solen och därför kraftigt störa åskådningen. Det finns dock ändå stora chanser att se många starka och klara stjärnfall, säger Daniel Kastinen, doktorand vid Institutet för rymdfysik, i ett pressmeddelande.

Meteorskuren kallas Perseiderna, och kommer från kometen Swift-Tuttle. Skuren inträffar när jordens bana passerar igenom stoftströmmen från kometen.

Även om man missar stjärnfall i helgen finns fler chanser att göra fina observationer av Vintergatan nu i slutet av sommaren och början av hösten.

De många hundra miljarder himlakroppar som tillsammans utgör Vintergatan är fördelade i en stor skiva. Inuti denna skiva, ungefär 26|000 ljusår från galaxens centrum, finns jorden och när dess invånare blickar upp mot himlen avtecknar sig skivan som ett band av ljus. Eller, som våra förfäder formulerade det, en gata.

Den allra bästa tiden att se denna gata är nu, under sensommarens och höstens månfria nätter.

– Den är mitt över oss nu, säger Sofia Feltzing, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Vår hemgalax låter sig dock inte skådas från tomten eller köksfönstret.

– Man ska ta sig så långt bort från civilisationen så möjligt, någonstans där det inte lyser massa gult från motorvägskorsningar och städer. Är man i en skog kan man få skydd från ljus i en glänta. Och så får man vara ute en stund så att ögonen hinner vänja sig, säger Sofia Feltzing.

I södra Sverige är vyn mot Vintergatan idealisk mellan den 13 och 27 augusti. Ett månvarv senare rekommenderas södra och mellersta Sverige att rikta blicken mot skyn mellan den 10 och 25 september. Från den 10 till den 25 oktober har hela landet utmärkt utsikt mot vår hemgalax.

Mer om: Meteor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer