Cdons oväntade Black Friday-klipp: En rymdresa

2019-11-26 13:28  
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sugen på att fara till rymden? Under Black Friday kan du köpa en plats i en rymdraket – men det är inte säkert att det inkluderar en returresa.

Black Friday är USA:s största shopping- och readag som verkar ha satt spår även i Sverige. Under dagen, som snarare blivit till vecka, vimlar det av erbjudanden med allt från mobiltelefoner till billiga resor. Kanske kan man beta av alla julklapparna och samtidigt komma undan med inte allt för tunn plånbok.

Apropå resor har vi fått syn på ett lite annorlunda erbjudande, som kanske inte gynnar plånboken så mycket, inte alls faktiskt, och det är inte heller en självklarhet att det är en julklapp som skulle uppskattas, även om det låter riktigt spännande.

Läs mer: Meir blir första svenska kvinna i rymden: ”Hon är ett ess i dräkten”

Nu går det att köpa en resa, där en oförglömlig upplevelse utlovas och livslånga ”bragging rights”. En resa till rymden alltså, det kostar under Black Friday ”endast” 2 376 000 kronor, är en rabatt på 200 000 kronor avdragen.

I resan ingår en 3-dagars utbildning med grundlig astronautträning och förberedelser för flygning i rymdraket. Och om hälsotesterna blir godkända är det bara att fara iväg.

Målet är att komma upp till 350 000 fot, cirka 107 kilometer, där man får se jorden från rymden.

Pikar plattjordare

Eftersom man får chansen att se jordens böjda kurva förklaras det i beskrivningen att ”resan kan uppfattas som stötande för ”flat earthers”, som ju är övertygade om att jorden är platt. Kanske ett ypperligt tillfälle att undersöka saken.

Som vanligt finns det goda skäl att läsa köpvillkoren. I beskrivningen står: ”Notera: resan till rymden kan ge personskador, inklusive döden”.

Vilket kan vara värt att tänka på innan man slår till.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer