Byt glödlampan mot en lysande växt

2013-04-30 10:08  
Med modifierade gener som finns i eldflugor kan en växt bli självlysande. Foto: Glowing Plant

Ett gäng forskare i USA utvecklar självlysande växter som till och med ska kunna användas som vägbelysning.

I naturen finns flera typer av självlysande organismer som eldflugor, plankton och fiskar.

Nu ska amerikanska forskare verksamma vid Singularity University i Silicon Valley utveckla självlysande växter som exempelvis ska kunna planteras längs vägar och ersätta gatubelysningen.

Forskarna använder enzymet luciferas, som bland annat finns i eldflugor, och ska utifrån det tillverka modiferade gener som överförs till växten Backtrav (Arabidopsis) som är släkt med senap och kål.

På universitetets webbplats säger projektets ledare Antony Evans att luciferas tidigare använts för att skapa lysande växter. "Men att skapa växter som lyser tillräckligt starkt för att lysa upp en väg kräver en hel del optimering".

För att finansiera projektet har forskarna vänt sig till webbplatsen Kickstarter där målet var att samla in motsvarande 425 000 kronor. Men redan en vecka efter lanseringen har öven en miljon kronor flutit in från tre tusen sponsorer.

De som donerat motsvarande 250 kronor kommer att få frön av den självlysande växten och de som satsat en tusenlapp ska få en uppväxt liten planta.

Men den blir inte speciellt ljusstark.

"Vi hoppas kunna erbjuda en växt som syns i mörker ungefär som självlysande färg. Men förvänta er inte att kunna ersätta en glödlampa med version 1.0", skriver forskarna på Kickstarter.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/QMDiRKootnI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer